Sidor

18 juli 2009

Kafkas soppa

Ettåringen gillar att bläddra i böcker, och då gärna pocketböcker. Vi låter honom hållas eftersom han bara bläddrar och inte river, och det är väl lika bra att lära sig att hantera böcker tidigt. Efter hans ivriga framfart ligger ett par hylldecimeter böcker på golvet, och där hittar jag ofta sådant jag helt glömt, eller i alla fall inte tänkt på på länge. Igår hade han dragit ut Kafkas soppa - Den samlade världslitteraturen i 14 recept av Mark Crick. Denna lilla pärla innehåller recept skrivna med fjorton olika författares särskilda stilar. Vi får följa Mrs B:s bekymmer med att finna ett lämpligt sällskap till sina omhuldade ägg inför den stundande lunchen för grannarna (à la Jane Austen), läsa om hur K. lagar en oplanerad misosoppa till några gäster som han inte vet om han bjudit eller vad de har för avsikt med besöket (à la Kafka). Favoriten av dem jag har läst är de grillade ostsmörgåsarna à la Pinter, där själva tillredningen förstås av scenanvisningarna mellan replikerna.

Jag köpte boken när den nyss hade kommit ut (minns inte riktigt om jag ev. fick den av maken, alternativt om han fick den av mig), men ännu har jag inte läst alla recepten och inte kommit mig för att provlaga ett enda. Nu ska jag ta tag i det! Ostsmörgåsarna ligger bra till, men den Homeriska kaninanrättningen får nog vänta. :-) Framför allt känner jag att jag vill se till att ha läst originalförfattarna som här efterhärmas. Austen, Kafka, Márquez, Steinbeck, Woolf, Homeros, Borges och Pinter har jag läst, men jag har inte läst hela verk av Raymond Chandler, Irvine Welsh, Marcel Proust, Marquis de Sade, Graham Green eller Chaucer. Nu när jag verkar ha kommit över min det-finns-för-mycket-som-jag-inte-har-läst-och-därför-vet-jag-inte-var-jag-ska-börja-låsning när det gäller läsandet känns det inte som ett ogenomförbart projekt.

Oavsett om man lagar recpten eller inte, eller om man känner alla författarstilarna utantill eller inte så är detta en bok som gör en glad! I alla fall om man som jag gillar både litteratur, mat och stilexperiment. Ett extra utropstecken får Cricks egna illustrationer till recepten, som även de visar prov på skicklighet inom många olika stilar.

3 kommentarer:

  1. Jag har inte hört talas om den här boken innan, men den låter jättetrevlig. Om jag trillar över den nånstans nångång kanske den får följa med hem...

    Och apropå barn och böcker, kommer jag att tänka på när min dotter just lärt sig krypa. Hon var då särskilt förtjust i mina Shakespeare-böcker (de hör till lite olika serier, men nästan alla har ett porträtt av dramatikern på framsidan), och hon drog ständigt ut dem ur bokhyllan och beundrade. De fanns på så trevlig höjd, också, andra hyllan. Bästa partytricket var att be henne krypa och hämta en bok av Shakespeare; alla gjorde garanterat stora ögon när hon glatt leende återkom med En midsommarnattsdröm eller Julius Caesar. :-)

    SvaraRadera
  2. Underbart partytrick! En midsommarnattsdröm vad förresten den fösta bok som Storan drog ut ur bokhyllan! Det har vi fotobevis på. Lillan fick tag i Tage Danielssons Grallimatik allra först - inte illa pinkat det heller!

    SvaraRadera
  3. Dom ska böjas i tid, dom små liven, som så småningom är ämnade att krokna under ryggsäckar tyngda av böcker...

    Tage Danielsson kan jag sakna såååå ibland. Det fanns många böcker han aldrig hann skriva, och det finns många samhällsföreteelser som jag gärna hade hört och läst honom kommentera. Men tack och lov blev det ändå mycket skrivet innan hans alltför tidiga bortgång.

    SvaraRadera