17 november 2009

Vad är meningen egentligen?

Nu har jag hållit den här bloggen flytande ett tag, även om den de senaste månaderna har fått mycket övning i att hålla andan länge under vatten. Det är kanske dags att presentera något slags syfte med mitt skrivande:

Jag skriver här för att vara en skrivande människa. Jag tycker om att skriva men kommer mig inte för att göra det annat än i jobbet. Här ska jag skriva, formulera mina tankar, öva på att uttrycka mig, bli medveten om svårigheter och friheter i skrivandet. Visst kan inlägg få vara spontana, korta och lite ostrukturerade ibland, men jag ska i första hand sträva efter att skriva bra!

Jag skriver här för att ingå i en gemenskap. Ja, det här var faktiskt inte alls ett ursprungligt syfte, men ju mer jag läser andra bokbloggar (och andra bloggar som inte nödvändigtvis handlar om böcker) desto mer känner jag att gemenskapen är ett syfte i sig, eller i alla fall en av de viktigaste anledningar till att jag vill fortsätta.

Jag skriver här för att läsa mer. Jag har tidigare skrivit om att jag hade tappat bort mina läsvanor. Att skriva om de böcker jag läser var ett ursprungligt syfte, liksom målet att läsa mer än jag gjorde. Jag satte upp som mål att läsa minst en bok i veckan, och min tanke var att annonseringen av utlästa böcker på bloggen skulle fungera både som piska och morot. Nu har jag inte lyckats upprätthålla en-bok-i-veckan-målet på senaste tiden, men jag har definitivt blivit mer av en läsare än tidigare. Framför allt har jag fått bättre koll på både gamla och nya titlar tack vare alla andra bokbloggar jag har hittat! Jag skriver däremot inte om allt jag läser.

Jag skriver här för att diskutera enskilda böcker eller litteratur i allmänhet. Det är ju så kul att prata om en bok med någon annan som läst den! Eller att jämföra upplevelser av litteratur och läsning. Om du som läser här ser att jag nyss läst en bok som du tycker något om får du gärna uppmana mig att skriva om den! Jag skriver som sagt inte om allt jag läser, men det betyder inte att jag inte har tankar kring böckerna. Vet jag att någon vill diskutera blir jag med största sannolikhet peppad att skriva ner dem! Jag vill inte skriva regelrätta recensioner utan snarare presentera och diskutera tankar som väcks vid läsning.

Jag skriver inte för att jag tror att jag har mycket att säga mänskligheten, men blir såklart glad om någon vill läsa, och ännu gladare om någon vill kommentera och diskutera!

2 kommentarer:

  1. Instämmer! Det här med gemenskap var en trevlig bonus som jag inte hade väntat mig när jag började blogga för några månader sedan! :-)
    Vilket härligt bloggnamn du har!

    SvaraRadera
  2. Jag känner igen mig i de flesta av dina bloggskäl. Även jag tillhör dem som kommit att blogga till ganska stor del för bokbloggosfärens gemenskap, vilket jag inte alls tänkte mig i början.

    SvaraRadera