19 november 2009

Mina slut

Här kommer i alla fall mina slut. Jag har inte begränsat mig till böcker utan tänkt berättelser i stället. Några var faktiskt lite klurigare än jag hade tänkt mig att hitta bra exempel på.

ett abrupt slut: Äh, jag kom inte på något just nu. Återkommer.

ett utdraget slut: Cyrano de Bergerac dör otroligt långsamt. Åtminstone tyckte vi det när vi såg filmen med skolan och skulle hinna med en buss efteråt.

ett lyckligt slut: Det får bli en av mina favoriter, Hemlängtan av Michelle Magorian.

ett olyckligt slut: Här kom jag att tänka på en novell av Ivar Lo Johansson, som jag just nu glömt namnet på, där den lilla hunsade Askunge-lika statarflickan Maj, som får bo på nåder hos rika familjen, inte alls får någon prins eller något slott på slutet. Hon blir bara bitter och elak.

ett överraskande slut: Berättelsen om Pi av Yann Martel. Say no more.

ett väntat slut: Krönika om ett förebådat dödsfall av Gabriel Garcia Marquez. Vi får veta redan i första meningen att han kommer att dö, och det gör han i slutet, men det är ändå extremt känsloladdat.

ett klibbigt slut: Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda. Se tidigare inlägg.

ett välavvägt slut: Filmen De andras liv av Florian Henkl von Donnersmark. Här faller man inte i sliskighetsfällan utan låter berättelsen sluta snyggt och värdigt.

ett fegt slut: Disney's filmversion av Den lilla sjöjungfrun!

ett modigt slut: Det måste ju bli Noras avsked i Ibsens Ett dockhem.

ett irriterande slut: Värddjuret av Marie Hermansson. Jag är fortfarande irriterad för att jag inte fattar.

ett perfekt slut: Jag brukar faktiskt gilla de allra flesta slut. Ett bra har Montecore - en unik tiger av Jonas Hassen Khemiri.

3 kommentarer:

 1. Jag har läst många av de böcker du räknar upp, men något som slår mig är att jag inte kan minnas slutet på en enda! :D Jag minns bara helheten och vilken känsla boken gav. :)

  SvaraRadera
 2. Flera Michelle Magorian-slut är väldigt bra lyckliga slut!

  SvaraRadera
 3. Linnéa: Ja, det visade sig när jag skulle svara på min egen enkät att jag också hade väldigt svårt att minnas. Vissa slut är ju lite mer spektakulära, men annars hade jag svårt att sätta fingret på exakt hur de slutat.

  Malinka: Ja, jag tänkte att jag lika gärna kunde skrivit Godnatt mister Tom. Det är något med hennes böcker som gör sluten extra minnesvärda. Antagligen för att man precis innan tror att allt ska barka åt skogen.:-)

  SvaraRadera