09 september 2010

Ett kort inlägg efter långt uppehåll

Tematrio - finns det ett bättre sätt att hosta igång en gammal blogg i koma? Lyran vill ha tre böcker som nöjer sig med få sidor för att förmedla en bra berättelse. Här kommer tre små pärlor:

Bonjour tristesse av Francoise Sagan har jag just lyssnat ut. Tre skivor får väl räknas som en kortis! Här får vi komma innanför skinnet, in i huvudet på en 17-årig flicka och följa med på hennes tankemässiga krumsprång kring vad hon vill eller inte vill att det ska bli av hennes sommar, hennes relationer och henne själv. Jag kanske återkommer till denna!

Det femte barnet av Doris Lessing läste jag för ett drygt år sedan. Så här skrev jag om den då.

Krönika om ett förebådat dödsfall av Gabriel García Márquez skulle kunna kallas för en kriminalroman, eftersom den handlar om ett mord. Men redan på första sidan vet vi vem som mördas och vem som mördar och sedan ägnas resten av berättelsen åt att kartlägga hur i hela fridens namn det kunde gå så illa. Upplägget är inte helt olikt det i Citizen Kane, med en undersökande journalist som i efterhand vill rekonstruera ett händelseförlopp.

Sådärja, det var ju inte så svårt att knåpa ihop något tillslut! :-)

3 kommentarer:

 1. Och tre riktigt fina fick du ihop! Jag tycker om dem alla, på olika sätt. Krönika... var en enorm upplevelse när jag läste den.
  Vet du förresten att det finns en fortsättning på Det femte barnet? Den heter Ben. Lessing skrev den många år senare.

  SvaraRadera
 2. Ja, just det! Den hade jag tänkt läsa, men sedan kom annat emellan. Det får bli ett kärt återseende!

  SvaraRadera
 3. Kul att du har börjat blogga igen! (Jag pausar min för tillfället...)

  SvaraRadera