Marie Hermanssons Värddjuret hittade jag på ett anikvariat, och har än så länge läst några sidor. Jag tror att det var Vixxtoria som skrev om den i tematrion om mödrar. Från sommarställets relativt välfyllda hyllor lånade jag med mig Mormorsmysteriet av Elsie Johansson, eftersom jag blev lite överraskad över att hon skrivit den samt Cora Sandels Alberte og Jakob på danska. Sandels Alberte-serie skrevs det en hel del om i tematrion om danska författare, och Sandel är med på min borde-ha-läst-lista. Faktiskt ligger ett ex av Kranes konditori hemma också, som jag i mina storvulna sommarläsplaner tog hem från jobbet, i sällskap med På västfronten intet nytt, Pesten och Thérèse Raquin.
I den hyrda stugan hittade jag ett underbart vackert gammalt exemplar av Runebergs Älgskyttarna. Jag läste den på plats, men hann tyvärr inte klart, så nu måste jag hitta något exemplar av den och få veta hur det går. Jag hade nog mina tankar på att smuggla med mig boken från stugan, men det kändes som att den var i sitt rätta element där, så det nändes jag inte. Så den fick inte följa med hem, men fick vara med här i alla fall.
På bakluckeloppis fyndade jag mig till Extremt högt och otroligt nära (som jag har läst, men gärna har i hyllan), Prostens barnbarn, Trainspotting, Växa med ansvar, Lejonpojken samt en Molly-bok med dra-i-fliken-detaljer. Ynka tjugofyra kronor (10+10+1+1+1+1) betalade jag för denna lilla bunt. Extremt högt och otroligt nära har jag läst, men bra böcker vill man ju gärna ha i bokhyllan. Trainspotting har jag ingen jättelust att läsa (har däremot sett filmen), men jag köpte den för att tjämföra med receptet i Kafkas soppa. Den jämförelsen kan väl vara värd en krona! (Alltså, jag tycker att det är fullständigt vansinnigt att sälja böcker för en krona styck! Dels är de värda så mycket mer, dels är det så himla svårt att låta bli att köpa tjugo stycken. Som tur var hade just den försäljaren det ganska utplockat.:-)) Växa med ansvar verkar av baksidestexten att döma vara en skön föräldrahandbok i lite Juulsk stil. Författaren är visserligen amerikan (den engelska titeln är Kids are worth it!, som känns betydligt mer amerikansk än Växa med ansvar), så det finns en risk för att exemplen känns främmande, men jag ska ge den en chans. Prostens barnbarn har vi redan haft högläsning av i bilen. Den är härlig! Stora barnet har redan uppföljaren Kalabalik hos morfar prosten på skiva, inläst av underbara Margareta Krook, så när vi läste blev det alldeles av sig självt en blek efterapning av hennes stil.
På besök hos goda vänners lantställe passerade vi ett litet skjul där ägaren satt upp en loppis-skylt, fyllt skjulet med diverse prismärkta saker och lämnat dörren öppen. Jag plockade med mig Tove Janssons Pappan och havet och lämnade kvar en femma på bänken.
Från senaste biblioteksbesöket släpade jag hem Benfolket av Keri Hulme, som är nästa jorden-runt-bok, Den ryske debutantens handbok av Gary Shteyngart, som jag läste om på pocketpocketpocket och Ut och stjäla hästar av Per Petterson som ljudbok.
Ja, och så igår hittade jag Språket - så funkar det för halva reapriset, så den kunde jag inte låta bli.
Nu vill jag förstås höra vad ni tycker om mina nya vänner, och få tips om vilka jag snabbt ska kasta mig över!
(Jag förstår inte vad som händer med min text! Varför tar programmet bort mina blankrader?)
Oj, vad många bra böcker du fått tag på, till bra priser också (undrar om du slår mina semesterfynd: 31 böcker för strax över 300 kronor...). Melins bok Språket - så funkar det är jättebra (säger jag med äkta fackkunskap, för det är sånt jag jobbar med). Värddjuret behöver jag väl inte orda mer om, eftersom du blev tipsad av mig, men Sandel-böckerna är mycket bra läsning. Kranes konditori skulle jag också vilja läsa, det har konstigt nog aldrig blivit av. På västfronten intet nytt har jag mycker plikttroget läst mig igenom en gång i tiden, och visst är det en bra bok med tanke på att den skildrar ett krig som aldrig avslutas och inget händer, men särskilt _bra_ var inte boken, om du förstår skillnaden.
SvaraRaderaPesten tyckte jag däremot var en oerhört bra bok. Inte alls tung eller klumpig eller omständlig, utan spännande, och tankeväckande.
Och många bra barnböcker har du fyndat också. Jag tycker förresten att man absolut ska läsa alla muminböckerna i rätt ordning och i en följd. Jag kan inte kommentera ditt inlägg till min mumindal på min blogg (det är lite knepigt med kommentarer till äldre inlägg, nämligen), men vill tacka för tipset om teater Tittut. Tyvärr bor vi ju lååååångt från Stockholm, men det skulle varit väldigt roligt att ta med dottern dit. Det låter för övrigt väldigt roligt med sonen som pratade finlandssvenska ;-) Det enda min dotter bryr sig om i Vad hände sen är att Mumintrollet ska komma tillbaks till sin mamma. Det är hennes favorittema i alla böcker, filmer och sånger, snacka om att ge en heltidsarbetande mamma dåligt samvete :-)
Tack för lästips!
SvaraRaderaTillbaka till mamma - det äv väl ett ganska vanligt tema? Tänk om det fanns lika många tillbaka-till-pappa-sagor, då skulle hon säkert gilla dem med! :-) Jag brukar förresten göra lite, lite våld på Tove Janssons text och växla mellan mamma och pappa i "Vad hände sen?" när jag läser den. Sedan får sonen välja på sista sidan vem det är som sitter mild bland blommorna och rensar vinbär - mamman eller pappan. Både hatten och handväskan finns nämligen med på bilden och muminmamman är inte förklädesprydd. Jag vet inte om jag för sonen för evigt har förstört bilden av den alltid trygga och kärlekfulla muinmodern, men jag hoppas att Tove förlåter mig!
Jag växlar också mycket mellan mammor och pappor när det går. Men i Muminboken är det försent vid det här laget. Redan när Mumintrollet går genom skogen konstaterar hon att "han vill hem till sin mamma". Men i andra böcker kan hon lika gärna lägga till att X vill hem till mamma och pappa, så helt förstörd är hon inte.
SvaraRaderaFörresten har en mycket populär lek på sistone varit att jag är hennes bebis och hon är min pappa :-D